Naar inhoud

De 5de editie van de Week van het Microkrediet, van 14 tot 18 maart 2016!

9 maart 2016

Van 14 tot 18 maart vindt de vijfde editie van de Week van het Microkrediet plaats, een initiatief van microStart in coörganisatie met de Vlaamse microkredietorganisatie, Hefboom. Met trots kunnen microStart en Hefboom aankondigen dat de Week van het Microkrediet onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Konining staat en ondersteund wordt door Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

De Week van het Microkrediet wil ondernemers met meer ideeën dan geld wijzen op het belang van microkrediet als springplank naar een eigen zaak. Het is ook de gelegenheid voor microStart om economische en politieke beleidsmakers bewust te maken over de belemmeringen die ondernemerschap nog te vaak afremmen.

 

Het microkrediet, dat in de jaren 80 in Bangladesh gelanceerd werd, geeft vandaag wereldwijd meer dan 200 miljoen personen, die uitgesloten zijn van het klassieke bancaire systeem, toegang tot kleine leningen. Deze worden gebruikt om een kleine economische activiteiten te lanceren of uit te bouwen. Ondanks het feit dat de doeltreffendheid van microkredieten in de strijd tegen werkloosheid bewezen is en dat het een effectieve manier is om banen te creëren, wordt er in België nog steeds te weinig beroep gedaan op microkredieten.

 

microStart werd opgericht door de Association pour le Droit à l’Initiative Économique, Europees pionier op het vlak van microkrediet, BNP Paribas Fortis, de grootste Belgische bank, en het Europees Investeringsfonds.

 

Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin

 

In 2015 was de Week van het Microkrediet een groot succes. Het leverde microStart heel wat visibiliteit op in de pers. Er kwamen 1600 kandidaat-ondernemers over de vloer, 311 projecten werden ingediend. Dit jaar zal naar verwachting nog een groter succes worden.

 

Op woensdag 16 maart zal Koningin Mathilde enkele Luikse micro-ondernemers ontmoeten, wat een van de hoogtepunten zal worden van de Week van het Microkrediet in Wallonië.

 

Op 14 maart bezoekt Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, microStart Antwerpen om de start van de Week van het Microkrediet in België in te huldigen en haar steun voor het microkrediet opnieuw te bevestigen. Voor de Europese commissaris, die tevens ook een ambassadrice is van het microkrediet, is microfinanciering een instrument voor sociale integratie en economische ontwikkeling: “We moeten mensen in staat stellen om hun creativiteit te kunnen uiten via hun eigen zaak. Microfinanciering kan sociale uitsluiting verminderen en mensen met goede ideeën en vaardigheden opnieuw aansluiting geven met de arbeidsmarkt. Dat is alleen maar positief voor onze economie”, zei Marianne Thyssen onlangs.

 

 

Ondernemen, een tijdloze uitdaging

 

Er staat geen leeftijd op ondernemen. Dit is de boodschap die microStart wil benadrukken tijdens deze vijfde editie van de Week van het Microkrediet. Ondernemen is een heuse uitdaging die tijdloos is. microStart blijft ondernemers financieren en ondersteunen, ongeacht de leeftijd. Hetzelfde geldt ook voor ondernemers die reeds actief zijn en willen blijven groeien.

 

Oorspronkelijk gestart in Brussel, dekt microStart momenteel het hele land dankzij vijf agentschappen (Brussel, Luik, Gent, Antwerpen en Charleroi) en verschillende lokale permanenties.  

 

In lijn met de wil om een nationale dimensie te verwerven, heeft microStart beslist om een samenwerking aan te gaan met de Vlaamse organisatie Hefboom, aanbieder van impulskredieten. Dit jaar, en dat voor de eerste keer, zullen de twee microfinancierings-organisaties samen de Week van het Microkrediet 2016 organiseren. Een sterke boodschap die toont dat de steun de bestaande structuren en taalbarrières overschrijdt.