Naar inhoud

microStart en Babyloan.org lanceren de solidaire lening via crowdfunding in België

17 augustus 2016

microStart breidt zijn diensten uit dankzij een partnerschap met Babyloan, het Europese crowdfundingplatform dat zich op professionele microkredieten richt. Internetgebruikers kunnen voortaan rechtstreeks projecten naar keuze financieren.

 

Babyloan is een website die het grote publiek de mogelijkheid geeft om overal ter wereld geld te lenen aan micro-ondernemers. Het platform telt al ruim 41.000 leden. Het werd in 2008 in Frankrijk opgericht door Arnaud Poissonnier, ex-bankier gespecialiseerd in vermogensbeheer, die na een reis door Tadjikistan beslist om zich op solidaire microkredieten toe te leggen.

 

Gepassioneerd als hij is door het internet lanceerde hij in 2008 het Babyloan platform. Het concept van sociale en inclusieve microfinanciering sprak al snel een breed publiek aan. Vandaag is Babyloan de eerste Europese website voor solidaire leningen via crowdlending. De website is actief in 18 landen waaronder drie in Europa (Frankrijk, Bosnië en België).

 

PERFECT COMPLEMENTAIR

 

“Babyloan is geen financiële instelling en verleent geen microkredieten. Het is onze opdracht om projecten via deelfinanciering te financieren. Projectdragers worden door onze lokale partners aangebracht,” licht Arnaud Poissonnier toe.

 

Deze selectie gebeurt uiterst zorgzaam, door structuren van lokaal formaat, waarbij buurtwerking met de belanghebbenden prioriteit krijgt en de sociale impact aldus wordt gemaximaliseerd. Voor de Belgische vestiging was het vanzelfsprekend dat Babyloan zich tot microStart zou richten. MicroStart is immers steeds op zoek naar diversificatie van zijn financieringsmogelijkheden.

 

“Deze samenwerking geeft de klanten van onze agentschappen de kans om hun project door de Babyloan-gemeenschap te laten financieren, en dan voornamelijk door Belgen. We leggen ons voor het eerst toe op crowdfunding via een lening (of crowdlending) en kunnen hierdoor het aanbod van onze organisatie verbreden,” legt algemeen directeur van microStart Patrick Sapy uit.

 

“Deze inbreng maakt het mogelijk om aan de voortdurend groeiende vraag naar professionele microkredieten te voldoen, terwijl we onze bronnen van financiering diversifiëren,” voegt hij enthousiast toe.

 

Dankzij deze samenwerking, kunnen Belgische starters bovendien hun onderneming via het internet en de sociale netwerken aan een groot publiek voorstellen en zijn ze in staat om de belangstelling van investeerders voor hun project en zijn toegevoegde waarde meteen te evalueren.

 

HOE WERKT HET?

 

Via Babyloan kun je een microStarter helpen met een intrestvrije lening van maximaal € 10.000. Deze lening is bovendien zonder risico omdat Babyloan 100 % garant staat, mocht de lening niet worden terugbetaald. Van zodra de lening is afbetaald, kun je opnieuw geld ter beschikking stellen voor een nieuw project. Dit is de positieve dynamiek van de solidaire lening.

 

“Het idee bestaat erin om een opwaartse spiraal te creëren. De mogelijkheid van herinvestering na terugbetaling vermeerdert de maatschappelijke impact met 2,8!” legt Arnaud Poissonnier uit.

 

1. IK KIES een project

2. IK LEEN vanaf € 10 tot € 10.000.

3. IK WORD maandelijks TERUGBETAALD

4. IK LEEN OPNIEUW of ik neem mijn geld terug

 

Wat is Babyloan?

  • € 5.007.311 aan investeringen die in totaal € 13.948.572 aan leningen mogelijk maakten (dankzij herinvesteringen na terugbetaling).
  • 41.304 leden.
  • 29.136 ondersteunde projecten in 18 landen.
  • Een gemiddeld geleend bedrag van € 65 voor een gemiddelde aankoopkorf van € 90.
  • 99,93 % terugbetaalde leningen.

Wat is microStart?

  • 869 toegekende microkredieten in 2015 voor een recordbedrag van 6,4 miljoen euro.
  • 17 miljoen euro geleend sinds 2011.
  • Meer dan 1.000 nieuwe jobs gecreëerd en 1.000 andere jobs werden behouden.

Sinds april 2016 tekenden microStart + Babyloan reeds voor:

  • 8 ondersteunde projecten.
  • € 51.900 financieringen.

 

3 BELGISCHE SOLIDAIRE PROJECTEN

 

Lydia is 49 en komt uit Kameroen. Ze was jarenlang verpleegster en besliste drie jaar geleden om een schoonheidssalon met een ontspannen, gezellige sfeer te openen. Ze had een financiering van € 7.000 nodig om materiaal aan te kopen en haar activiteit uit te bouwen. Haar aanvraag werd op 23 mei 2016 online gezet en op 30 mei was de financiering een feit.

 

Mounir werkte lange tijd in de slagerij van zijn vader alvorens een eigen zaak op te starten. Hij wil dé referentie voor couscous en tajines worden en vraagt een microkrediet aan van € 10.000. Zo kan hij nieuwe machines aanschaffen om zijn aanbod uit te breiden en leveringen aan restaurants in de buurt te verzorgen. Sinds zijn aanvraag op 23 juni 2016, behaalde hij al 24 % van het nodige bedrag.

 

Op amper 19-jarige leeftijd voelt Taoufiq zich klaar om een eigen zaak op te richten. Deze jonge Brusselaar kon, met de hulp van zijn familie, recent een handel in gevogelte openen. Hij vraagt een microkrediet aan van € 7.000. Hij wil ingrediënten aankopen om zijn klanten gekruide bereidingen te kunnen aanbieden. Zijn project werd op 26 april 2016 online gezet en was op 30 mei gefinancierd.

 

Wil je mensen helpen om hun droom waar te maken? Surf naar Babyloan, een gebruiksvriendelijk solidair platform dat iedereen toelaat om zonder risico in concrete lokale projecten te investeren.