Naar inhoud

microStart verhoogt kapitaal met 1,6 miljoen euro om activiteiten te verdubbelen

14 oktober 2016

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Microfinanciering kondigt microStart een kapitaalsverhoging van 1,6 miljoen euro aan en de komst van Partena Professional als aandeelhouder. Die twee belangrijke veranderingen moeten helpen om tegemoet te komen aan de almaar groeiende vraag naar microkrediet.

microStart, de Belgische nummer één op het vlak van microfinanciering, maakt gebruik van de tweede editie van de Europese Dag van de Microfinanciering*, nu donderdag 20 oktober, om twee belangrijke fases in zijn nieuwe ontwikkelingsstrategie bekend te maken: een kapitaalsverhoging van meer dan 1,6 miljoen euro en de toetreding van een nieuwe aandeelhouder: Partena Professional, het sociaal secretariaat voor ondernemers.

 

microStart werd opgericht in 2010 door Adie, de pionier in Europese microfinanciering, BNP Paribas Fortis en het Europees Investeringsfonds. Het is een van de meest dynamische en innoverende Europese organisaties op het vlak van professioneel microkrediet.

 

Een snel groeiende vraag

 

Volgens een studie van het Europees Netwerk voor Microfinanciering heeft microfinanciering nog nooit zoveel impact gehad in Europa[1]. Om de almaar toenemende vraag naar professioneel microkrediet te kunnen bijhouden, is microStart van start gegaan met zijn strategisch plan 2016-2020, het resultaat van een samenwerking tussen de verschillende stakeholders (klanten, vrijwilligers, werknemers, partners en aandeelhouders). Daarmee wil de verstrekker van professionele microkredieten zijn activiteiten verdubbelen tegen 2020.

 

Dit strategisch plan past in een context waarin steeds meer mensen in Europa een eigen bedrijfje opstarten. In België zijn er enorm veel potentiële ondernemers. Om aan hun vraag tegemoet te komen, heeft microStart bijkomende middelen nodig zodat we extra kunnen investeren en op grotere schaal kunnen gaan werken”, legt Patrick Sapy, algemeen directeur van microStart uit.

 

“Die fondsen zullen vooral worden gebruikt om te experimenteren met nieuwe producten en diensten, om de ondersteuning aan ons netwerk van agentschappen en partners te versterken en om een digitale strategie uit te bouwen. De nodige aandacht zal ook uitgaan naar het bewaken van de kwaliteit van onze portefeuille, wat doorslaggevend is voor ons voortbestaan op lange termijn”, voegt hij er nog aan toe.

 

Partners van kapitaal belang

 

Voor de kapitaalsverhoging zal gezorgd worden door BNP Paribas Fortis, AG Insurance en Partena Professional. Tegelijk zal microStart 60 miljoen euro bijkomend krediet moeten vrijmaken voor het herfinancieren van de zowat 1.000 microkredieten per jaar die toegekend zullen worden tussen 2016 en 2020. Ook die fondsen zullen ingebracht worden door BNP Paribas Fortis, een belangrijke partner die er van in het begin bij was.

 

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: “Een van de allereerste doelstellingen van BNP Paribas Fortis op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen is het ondersteunen van sociale integratie door economische ontwikkeling. Door te blijven bijdragen aan de financiële middelen van microStart steunen we de groei van microkredieten, wat tegemoet komt aan de voortdurend toenemende noden. Het is onze taak als bank die de reële economie ondersteunt, om ervoor te zorgen dat microStart kan blijven groeien en een aanbod kan ontwikkelen waar iedereen zich in kan vinden.

 

Hans De Cuyper, CEO van AG Insurance: AG Insurance engageert zich nu al bijna twee jaar voor microStart. We zijn bijzonder trots om bij te dragen aan een project dat de strijd aangaat tegen armoede en sociale uitsluiting en dat minder begunstigden de middelen geeft om een eigen zaak op te starten. Dankzij de komst van Partena Professional, dat ik hierbij van harte welkom wil heten, zal microStart zich verder kunnen ontwikkelen en zijn aanbod voor micro-ondernemers nog kunnen versterken.

 

Het Europees Investeringsfonds (EIF) heeft daarenboven zijn garantie verlengd voor nog eens drie jaar, waardoor het bedrag van de nieuwe kredieten die gebruik kunnen maken van het EaSI-systeem op 15 miljoen euro komt te liggen. Zo zal microStart zijn activiteiten kunnen uitbreiden en nieuwe vormen van microkrediet kunnen uitproberen, vooral voor ondernemers die in volle ontwikkeling zijn.

 

Pier Luigi Gilibert, EIF Chief Executive:Deze eerste microfinancieringsovereenkomst in België binnen het EaSI-programma zal microStart helpen om zijn productaanbod uit te breiden voor klanten die op zoek zijn naar microfinanciering. We zijn blij dat we in 2010 mee aan de wieg van microStart stonden zodat de organisatie, mede dankzij onze steun, meer dan 18 miljoen euro kon verlenen. De ondertekening vandaag van de overeenkomst met microStart bevestigt ons engagement in de community van microfinancierders in België.

 

Partena Professional treedt toe als nieuwe aandeelhouder

 

Goed nieuws komt nooit alleen en dus is microStart trots dat het Partena Professional mag verwelkomen als nieuwe aandeelhouder. Partena Professional is een van de belangrijkste Belgische spelers op het vlak van sociaal secretariaat voor zelfstandigen en ondernemingsloket.

 

Deze nieuwe aandeelhouder, wiens missie ‘ondernemen met ondernemers’ is, zorgt voor een echte aanvulling op het aanbod van microStart. Dat zal voortaan op het netwerk van Partena Professional kunnen steunen om zijn financiële diensten aan te bieden.

 

Michel Halet, Deputy CEO van Partena Professional: Wij streven ernaar om de hindernissen waar ondernemers mee te maken krijgen, zoveel mogelijk weg te nemen. Dit partnership is daar een prachtig voorbeeld van. We moeten beseffen dat de toekomst van onze economie afhankelijk is van lokale initiatieven. Daarom steunen wij voluit iedere kandidaat-ondernemer met een geschikt project.”

 

5 jaar microStart in België

 

Sinds de oprichting in september 2010 heeft microStart al meer dan 12.000 mensen geholpen en bijna 3000 microkredieten verleend voor een bedrag van 18 miljoen euro. Daardoor werden er ruim 1.500 nieuwe banen gecreëerd in België.

 

80% van zijn klanten leeft onder de armoedegrens en de meesten van hen hebben een migratieachtergrond. Met verliezen van ongeveer 2% bewijst microStart dag na dag dat krediet verlenen een blijk van vertrouwen is.

 

[1] In Europa zijn ruim 400.000 klanten actief en alleen al in 2015 werd bijna een miljard euro uitgeleend aan nieuwe professionele microkredieten.