Naar inhoud

10 years of fulfilling dreams

24 september 2021

 

Op donderdag 23 september vierde microStart haar 10de verjaardag: 10 jaar expertise in microfinanciering, 10 jaar steun aan het kleinschalige ondernemerschap in België. 

Het was de gelegenheid om samen met onze partners, vrijwilligers en team terug te blikken op de afgelegde weg en vooruit te kijken naar de toekomst.


Met grote trots delen wij vandaag met u de documentaire "10 years of fulfilling dreams" van microStart. De regie was in handen van Patricia Lopez, een zelfstandige cineaste die door microStart werd gefinancierd en gecoacht.

 

DOCU: 10 years of fulfilling dreams

 

Degenen die er donderdagavond niet bij konden zijn kunnen het event hier opnieuw beleven:
 

EVENEMENT VAN 23 SEPTEMBER

 

Tijdens ons event hebben we de eer gehad om de heer David Clarinval, federaal minister van Zelfstandigen en KMO’s, en de heer Rodolphe de Pierpont, vertegenwoordiger van Febelfin, te verwelkomen om de centrale kwestie van de toegang tot financiering voor micro-ondernemers in perspectief te plaatsen. Herbeleef het rondetafelgesprek hier:
 

Débat: toegang tot financiering


 

10 jaar microStart, dat zijn:


6031 uitbetaalde microkredieten

4500 gefinancierde ondernemers

8000 begeleide personen

50 miljoen geïnjecteerd in de Belgische economie

 

Met een concrete impact van:


75% van de startende ondernemingen is na 2 jaar nog steeds actief

1,6 gecreëerde of behouden jobs per gefinancierde onderneming

Een social return on investment: 1€ geïnvesteerd in microStart genereert 4€ voor de gemeenschap


En de toekomst? 

Geleid door haar sociale missie zal microStart haar fysieke netwerk uitbreiden met de opening van nieuwe dienstverleningspunten over heel België. Parallel daarmee is microStart begonnen aan de digitale transformatie van de microkredieten en coaching- en opleidingsdiensten, om zo nog toegankelijker te zijn voor de kleine zelfstandigen in België. Sinds augustus biedt microStart een 100% digitaal traject aan! 


Dank u ! 

Dank aan onze historische partners BNP Paribas Fortis Belgique, Adie, European Investment Fund, Partena Professional en AG die ons vanaf het begin hun vertrouwen hebben geschonken. Hartelijk dank aan al onze andere partners, vrijwilligers, cliënten en ons ongelooflijke team!


Enkele mijlpalen: 

2011: Lancering van microStart in België.

2012: microStart ontvangt in 2012 de Federale Prijs Armoedebestrijding

2013: Opening van de agentschappen in Gent en Luik. microStart wordt voorzitter van het European Microfinance Network (tot in 2017).

2014: Opening van de agentschappen van Antwerpen en Charleroi. AG Insurance wordt aandeelhouder. 

2015: € 10 miljoen geïnjecteerd in de nationale economie. 

2016: Partena Professional wordt aandeelhouder. 

2017: uit de impactstudie van de actie van microStart blijkt dat € 1 die geïnvesteerd wordt in het programma van microStart € 4 oplevert aan de gemeenschap. 

2018: € 30 miljoen geïnjecteerd in de nationale economie. 4000 microkredieten toegekend.

2020: geconfronteerd met de COVID-19-crisis lanceert microStart een ambitieus relanceplan met een ongekende omvang (€ 1,2 miljoen) om kleine ondernemers te ondersteunen. 

2021: microStart viert zijn tienjarige bestaan met een balans van € 50 miljoen geïnjecteerd in de nationale economie en meer dan 6000 toegekende microkredieten.

 

 

Terug naar het begin van de pagina