Naar inhoud

Samen sterker: Ondernemerschap zonder grenzen in Brussel

30 mei 2024

Meer dan 30 organisaties ondersteunen het initiatief van microStart en hub.brussels om barrières voor ondernemerschap bij mensen met een migratieachtergrond te verminderen. We geloven in de kracht van diversiteit en het potentieel van elke ondernemer. Dit initiatief benadrukt hoe belangrijk het is om iedereen de kans te geven om bij te dragen aan onze maatschappij en onze economie.

 

Op basis van gesprekken met migranten, vluchtelingen en organisaties die hen ondersteunen kwamen we tot volgende gezamenlijke aanbevelingen:

  1. Administratieve vereenvoudiging: Veel personen met een migratieachtergrond ondervinden hinder van complexe administratieve procedures. Door deze procedures toegankelijker en minder complex te maken, kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen hun ondernemersdromen kunnen realiseren. Dit omvat het vereenvoudigen van de aanvraag voor een beroepskaart en een efficiëntere manier om de beroepsbekwaamheid te bewijzen. 
  2. Betere informatievoorziening: Toegang tot duidelijke en meertalige informatie is cruciaal. We pleiten voor het vertalen van officiële websites naar het Engels en andere veel gesproken talen in Brussel. Daarnaast willen we een betere samenwerking tussen ondersteunende organisaties en het creëren van lokale steunpunten om ondernemers beter te informeren en begeleiden.
  3. Verbeterde financieringsopties: Veel personen met een migratieachtergrond hebben geen toegang tot traditionele bankkredieten. Door de zichtbaarheid van microfinancieringsopties zoals microStart, Crédal en Impulskrediet te vergroten, kunnen we financiële inclusie bevorderen. We stellen ook voor om specifieke financieringsoplossingen voor migranten te creëren, zoals lanceringspremies en garantiefondsen.

Ondernemerschap biedt niet alleen economische voordelen, maar ook sociale voordelen zoals het opbouwen van een sociaal netwerk, het leren van de taal en het vergroten van zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Door barrières weg te nemen, geven we ondernemerstalent de kans om te bloeien en dragen we bij aan een sterkere, inclusievere gemeenschap. Samen zetten we ons in om een inclusieve en welvarende toekomst voor Brussel te creëren. Door deze barrières weg te nemen, kunnen we niet alleen individuele ondernemers helpen, maar ook het sociaal-economische weefsel van onze stad versterken.

 


Lees het volledige document met onze aanbevelingen

 

Terug naar het begin van de pagina