Naar inhoud

Mohammad, Syrisch restaurant in Brussel

30 mei 2022

MOHAMMAD
Baladi, syrisch restaurant
Brussel


“De sleutel tot succes? Geloof in jezelf en je dromen!
 

In zijn restaurant vlakbij de Grote Markt van Brussel vertelt Mohammad ons zijn verhaal. Mohammad komt oorspronkelijk uit Syrië, maar kwam in 2016 naar België voor een Erasmusverblijf. Enkele maanden na zijn aankomst vindt hij een job als afwasser in een toeristisch restaurant om zijn studies te ondersteunen. Vastberaden en volhardend klimt hij snel op en hij wordt na een jaar manager van het restaurant.
 
"Ik wilde in het centrum van Brussel zijn. Ik vind dat er een gebrek is aan adressen voor de lokale bevolking, studenten en werkende mensen, waar het mogelijk is om snel en gezond te eten, met vegetarische en veganistische opties, in een aangenaam kader."

Mohammad is heel tevreden, de klanten stromen binnen. Hij heeft vertrouwen in de toekomst en ziet zichzelf al een tweede restaurant openen, met een kleinere kaart, waar alleen een paar typisch Syrische gerechten zouden worden aangeboden.


Bezoek zijn Instagram-account of zijn Facebook-paginaMaar Mohammad heeft een ander doel voor ogen: hij wil voor zichzelf werken, voor een project dat hem na aan het hart ligt.

Gepassioneerd door koken en omdat hij de smaken van zijn land wil delen besluit hij zijn eigen restaurant te openen. Dat blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn want tijdens de covid-crisis weigeren alle banken hem de nodige fondsen te lenen. Hij wendt zich daarom tot microStart. Hij krijgt er hulp voor het opstellen van zijn financieel plan en een microkrediet om de opstart van zijn zaak te financieren.

Mohammad had een moeilijke start, maar vandaag is Baladi, wat "mijn land" betekent in het Arabisch, de nieuwe “place to be" geworden om een leuk moment door te brengen met vrienden of familie. Dankzij het gezellige en lichte interieur voelt iedereen zich meteen thuis.

 

 

ONTDEK HET PORTRET VAN MOHAMMAD IN VIDEO


Zelfstandige worden en een eigen zaak opstarten om zo een droom waar te maken, het is mogelijk! Het gaat echter nog te vaak gepaard met een aantal uitdagingen, des te meer voor personen met een migratieachtergrond. Bij het creëren van een eigen job kunnen zij botsen op verschillende barrières zoals de taal, de cultuur, de financiën, de administratie, enzovoort. Toch is 63% van de door microStart gefinancierde personen geboren buiten België. 

Zij hebben de stap durven zetten, maar voor velen blijft het een moeilijke beslissing om een zaak op te starten. Het ontbreekt hen aan goed advies en financiering, maar microStart is er om hen op weg te helpen. Daarom organiseert microStart op 17 juni, overal in België, een dag vol gratis evenementen, om het ondernemerschap toegankelijk te maken voor iedereen, en in het bijzonder voor personen met een migratieachtergrond.

 
 
MICROSTART BRUSSEL

Fiennesstraat 77, 1070 Anderlecht - bruxelles@microstart.be - tel. 02 888 61 00

 

 

Terug naar het begin van de pagina