Naar inhoud

MICROSTART SLUIT ZICH AAN BIJ HET “RAPID RESPONSE” PROGRAMMA VAN YOUTH BUSINESS INTERNATIONAL, GEFINANCIERD DOOR GOOGLE.ORG, OM KLEINE BEDRIJVEN IN MOEILIJKHEDEN DOOR DE COVID-19-CRISIS TE ONDERSTEUNEN

22 april 2020

microStart krijgt een subsidie van Youth Business International als onderdeel van een YBI-programma dat door Google.org gefinancierd wordt, ter ondersteuning van kwetsbare micro-, kleine en middelgrote bedrijven om te reageren op de COVID-19-crisis.

De wereldeconomie lijdt onder een ongekende schok als gevolg van COVID-19. Met doorgaans kleine marges zijn micro-, kleine en middelgrote bedrijven kwetsbaar voor economische crisissen. De huidige pandemie heeft vooral ernstige gevolgen voor zelfstandigen en ondernemers uit kwetsbare groepen, zoals jongeren (18-35 jaar), vrouwen, vluchtelingen en migranten. Velen hebben moeite om door de crisis heen te komen en hebben nu steun nodig.

 

Ayeesha BAKER, zaakvoerder schoonheidssalon Beauté Vita, Gent

« Ik heb mijn zaak moeten sluiten door de crisis. Natuurlijk is het niet omdat de zaak moet sluiten dat de rekeningen ook stoppen. De crisis was niet voorzien, we waren er niet op voorbereid, dus zijn we in een dipje geraakt en ik wist geen uitweg. We hebben steun nodig in deze periode, we moeten weten wat de opties zijn en op welke steun we recht hebben. »

microStart, die gespecialiseerd is in het begeleiden, coachen en financieren van micro-ondernemers, heeft een actieplan ontwikkeld om de ondernemers te steunen die zwaar getroffen worden door de crisis en buiten de klassieke steunsystemen vallen. Een paar van deze acties zijn: gratis crisis-gerelateerde en thematische webinars in verschillende talen, digitale ondersteuning voor ondernemers die hun zaak willen aanpassen aan de crisis, intensieve coaching om ondernemers te begeleiden tijdens en na de crisis, en het opzetten van netwerkgroepen. Google-werknemers worden ook betrokken in dit actieplan en zullen op vrijwillige basis hun kennis en expertise delen, om zo ondernemers te helpen bij het opwaarderen en aanpassen aan de huidige crisis.

 

Emmanuel Legras, CEO van microStart :

« Sinds het begin van de COVID-19-crisis heeft microStart zich volledig geëngageerd om micro-ondernemers in België te ondersteunen, te informeren, te adviseren en te financieren. Heel snel zijn er door al onze teams steun- en adviesmaatregelen genomen en we reageren op de behoeften van de ondernemers die het zwaarst door de crisis worden getroffen. Micro-ondernemers vertegenwoordigen bijna 80% van de ondernemingen van het land. Hen helpen de crisis te boven te komen is de kern van onze missie en zal helpen om honderden of zelfs duizenden jobs te behouden. Onze middelen zijn nu versterkt en we zijn blij om deel uit te maken van YBI's rapid response programma gefinancierd door Google.org ".

Het wereldwijde programma wordt geleid door YBI, een ervaren netwerk van organisaties die ondernemers ondersteunen. Het programma zal meer dan 200.000 kleine en middelgrote ondernemers in 32 landen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië-Pacific ondersteunen om te reageren op en te herstellen van de impact van COVID-19. microStart maakt sinds 2015 deel uit van het YBI-netwerk.

 

Anita Tiessen, CEO van Youth Business International:

« De wereld verandert drastisch van dag tot dag en ik voel oprecht medeleven met de ondernemers van overal, vooral degenen die kleinere bedrijven runnen en afkomstig zijn uit onderbedeelde gemeenschappen, die vaak het minst in staat zijn om de economische schokken van deze crisis te dragen.

In het licht van deze uitdagingen ben ik ongelooflijk geïnspireerd door de snelle reactie van ons netwerk om ondernemers over de hele wereld te ondersteunen. YBI, met de nieuwe financieringsverbintenis van Google.org, zal ons helpen om deze steun in 2020 te behouden en uit te breiden, zodat meer dan 200.000 bedrijven het advies kunnen krijgen dat ze nu nodig hebben om door deze crisis te geraken. »

 

Rowan Barnett, hoofd van Google.org, EMEA & APAC:

« De uitbraak van het coronavirus eist een verwoestende tol van levens en gemeenschappen, en kleine bedrijven worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen terwijl ze worstelen om overeind te blijven. Met deze subsidie aan Youth Business International hopen we, naast een reeks initiatieven en producten van Google, enkele van de meest kwetsbare kleine bedrijven te helpen een weg door de crisis te vinden. »

 

OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE

microStart

microStart is een groep sociale ondernemingen (een CVBA-SO en een vzw) met als missie om ondernemers die uitgesloten zijn van het traditionele banksysteem te financieren door middel van begeleid microkrediet. Dit zijn zowel starters, als gevestigde ondernemers die hun activiteit willen uitbreiden, als ondernemers in moeilijkheden.

microStart biedt leningen aan van €500 tot €25.000 en gratis begeleiding, advies en coaching. Elk jaar worden bijna 1.200 mensen ondersteund en worden ongeveer 700 microkredieten toegekend aan mensen in een precaire economische en sociale situatie.

 

Youth Business International (YBI)

YBI is een wereldwijd netwerk van expertenorganisaties in meer dan 50 landen die jonge, onderbedeelde mensen ondersteunt om hun ideeën om te zetten in succesvolle bedrijven, waardoor banen worden gecreëerd en gemeenschappen worden versterkt. Onze visie is een wereld waarin het ondernemerschap van jongeren wordt erkend als een drijvende kracht achter duurzame economische ontwikkeling en waarin alle jongeren die een bedrijf willen opzetten hun potentieel kunnen ontplooien. Wij verbinden onze leden met elkaar om expertise te delen en samen te werken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Bezoek www.youthbusiness.org.

 

Google.org

Google.org, Google's filantropie, ondersteunt non profit organisaties die humanitaire problemen aanpakken en schaalbare, data-gedreven innovatie toepast om 's werelds grootste uitdagingen op te lossen. We versnellen hun vooruitgang door ze te verbinden met een unieke mix van ondersteuning, waaronder financiering, producten en technische expertise van Google-vrijwilligers. We gaan de dialoog aan met deze doeners die een aanzienlijke impact hebben op de gemeenschappen die ze vertegenwoordigen en wiens werk het potentieel heeft om betekenisvolle veranderingen teweeg te brengen. We willen een wereld die werkt voor iedereen - en we geloven dat technologie en innovatie zaken in beweging kunnen brengen in vier belangrijke domeinen: onderwijs, economische kansen, inclusie en crisisbestrijding.

 

Download onze press release hier

Terug naar het begin van de pagina